Hexonic ofera schimbatoare de caldura cu mai multe sectiuni din otel inoxidabil ce contribuie la profitabilitatea si mentinerea standardelor in industria alimentara

Hexonic ofera schimbatoare de caldura cu mai multe sectiuni din otel inoxidabil ce contribuie la profitabilitatea si mentinerea standardelor in industria alimentara

10. 12. 2025

„Jocul” cu temperaturile este esential pentru majoritatea proceselor din industria alimentara. De la incalzirea si racirea materiilor prime pana la mentinerea unor temperaturi precis definite pentru depozitarea si transportul acestora – citirile optime ale termometrului sunt cruciale pentru calitatea produsului final. In acelasi timp, insa, industria cauta procese din ce in ce mai eficiente, iar consumatorii, fiind din ce in ce mai bine informati, impun cerinte ridicate cu privire la alimente si bauturi. Toate acestea pun tehnologiile de schimb de caldura pe un piedestal. „Producatorii de alimente investesc continuu in solutii noi, eficiente, de inalta calitate si fiabile. Iar noi suntem capabili sa oferim o varietate de solutii de schimb de caldura care indeplinesc standardele industriei alimentare”, au declarat pentru BalkanEngineer.com reprezentantii companiei Hexonic – un producator consacrat de schimbatoare de caldura.

Gama larga de schimbatoare de caldura Hexonic este conceputa pentru a eficientiza procese precum incalzirea, racirea, pasteurizarea si curatarea la fata locului (CIP), economisind in acelasi timp energie si contribuind la mentinerea igienei. Principalele grupe de produse, aplicabile in industria alimentara, includ schimbatoare de caldura cu placi cu sectiuni multiple si schimbatoare de caldura din otel inoxidabil, care indeplinesc diverse sarcini in liniile tehnologice.

Transferul de caldura la prelucrarea laptelui

O caracteristica a industriei de lactate este necesitatea unei procesari delicate a materiei prime, astfel incat aceasta sa poata fi utilizata la maximum fara a se compromite calitatea produsului finit. Un proces obisnuit este pasteurizarea – un tratament termic la temperatura scazuta care reduce la minimum continutul de agenti patogeni din lapte.

„In contextul procesarii produselor lactate, schimbatoarele de caldura cu placi JAG servesc drept pasteurizatoare. Acestea ajuta la incalzirea laptelui la o temperatura de 74°C – 95°C, in functie de produs, si il mentin la aceasta temperatura timp de 15 – 20 de secunde inainte de a-l raci la temperatura de ambalare, in jur de 4°C – 5°C, sau la temperatura de fermentare, 25°C – 42°C. JAG serveste drept agent de racire in sistem”, a explicat Hexonic.

Parametrii de lucru ai schimbatoarelor de caldura cu placi din otel inoxidabil JAG:

– Temperatura maxima de functionare: 170°C;

– Temperatura minima de functionare: -20°C;

– Presiune: 6, 10, 16, 25, 30 bari.

Schimbatoare de caldura pentru industria berii

De la o mestesugarie traditionala, industria de fabricare a berii s-a transformat intr-o industrie automatizata de inalta tehnologie datorita capacitatilor tehnice moderne care optimizeaza in mod semnificativ productivitatea, eficienta si calitatea produselor.

Pentru nevoile industriei de fabricare a berii, Hexonic ofera:

– Schimbatoare de caldura din otel inoxidabil JAG F – cu placi si garnituri;

– Schimbatoare de caldura tubulare JAD;

– Racitoare uscate D.COOL;

– Schimbatoare de caldura cu placi brazate seria L.

Schimb optim de caldura pentru o productie eficienta de bauturi

Controlul precis al temperaturii joaca un rol foarte important si in productia de bauturi, unde apa, ca materie prima de baza, si diverse siropuri si alti aditivi sunt supuse unor incalziri si raciri secventiale pana la obtinerea produsului final. „Glicolul este de obicei utilizat ca agent de racire, iar schimbul optim de caldura cu pierderi de presiune reduse poate contribui la reducerea costurilor de exploatare, ceea ce este extrem de important in productia de masa”, a explicat producatorul Hexonic.

Pentru acest sector alimentar, Hexonic poate oferi sisteme fiabile de schimb de caldura necesare pentru pasteurizarea, racirea si incalzirea sucurilor, apei, precum si pentru procesele CIP. De la companie recomanda:

– Schimbatoare de caldura cu placi si detasabile JAG F;

– Schimbatoare de caldura tubulare JAD.

Tehnologia de producere a zaharului si rolul schimbului de caldura

Initial, trestia de zahar si sfecla de zahar sunt supuse unei prelucrari speciale, iar siropul de zahar brut este filtrat pentru a se indeparta particulele mari. Urmeaza un proces de incalzire la aproximativ 50 – 85°C pentru limpezirea maxima a lichidului. Acest lucru se poate intampla intr-un schimbator de caldura cu placi (de exemplu, JAG de la Hexonic). Sucul este apoi directionat catre un alt schimbator de caldura cu placi (o optiune posibila este JAG F), care serveste ca evaporator si creste eficienta sistemului. Procesul se incheie cu incalzire intr-un alt schimbator de caldura, pentru a se obtine in cele din urma zaharul cristalin pur.

„Pe masura ce industria zaharului se dezvolta, cresc si costurile de productie. Dar tehnologia moderna pentru schimb de caldura permite utilizarea eficienta si eficace a energiei. Schimbatoarele noastre de caldura pot garanta o eficienta energetica care maximizeaza profitabilitatea in acest sector industrial”, au declarat reprezentantii Hexonic.

Cleaning in place – igiena ridicata intr-un proces inchis

Industria alimentara, alaturi de cea farmaceutica, cosmetica si medicala, este un sector industrial cu cele mai inalte cerinte in materie de igiena. Pentru acest scop, se aplica de obicei asa-numitul CIP – un proces inchis in care suprafetele interne ale echipamentului de productie sunt curatate fara ca acesta sa fie dezasamblat, utilizand in acelasi timp in mod optim substante chimice si apa. „Curatarea la fata locului incepe cu o clatire initiala, apa de la care este directionata direct catre sistemul de canalizare. Apoi se prepara o solutie de curatare cu substante chimice si apa, care trece prin echipament la o temperatura precis definita, circuland intr-un circuit inchis. Etapa finala este clatirea pana la obtinerea unui pH neutru”, au adaugat specialistii companiei Hexonic.

Pentru acest proces de la compania producatoare recomanda:

– Schimbatoare de caldura tubulare HAD;

– Schimbatoare de caldura tubulare JAD.